Skip to main content

Ką tik prabėgę 2023-ieji metai Lietuvos aviacijos bendrovėms išsiskyrė ypatingu augimu ir plėtra – pasirašytų sandorių skaičius, pradėtos naujos programos, sėkmingai vykdomi strateginės plėtros projektai ir prieaugis tiek orlaivių, tiek komandos narių skaičiuje žymi ypatingai produktyvų laikotarpį.

Nacionalinė aviacijos asociacija LAVIA, vienijanti Lietuvoje registruotas ir čia veikiančias aviacijos verslo bendroves, dalinasi asociacijos narių 2023-iųjų metų apžvalga.

„Baltic Ground Services“ (BGS):

Tarptautinis antžeminių paslaugų, orlaivių degalų tiekimo, logistikos paslaugų teikėjas 2023-iuosius atsimins pirmiausiai dėl gautų apdovanojimų – įmonei atiteko globalūs aviakompanijų „LOT“ ir „Finnair“ pirmosios vietos apdovanojimai už geriausią keleivių aptarnavimą ir taikomus aukštus saugos standartus. Taip pat, tai buvo penkioliktieji metai, kai BGS yra vienintelis antžeminių paslaugų teikėjas Lietuvoje, turintis prestižinį ISAGO saugumo sertifikatą, žymintį itin aukštus saugumo standartus, taikomus įmonės vykdomai veiklai.

Taip pat, įmonė prisidėjo kuriant dvi naujas mokymo programas Lietuvos profesinio rengimo mokyklose, skirtas parengti aukštos kvalifikacijos antžeminio aptarnavimo specialistus.

Be abejo, ne mažiau svarbūs ir aviacinio kuro teikėjo Estijoje „Naftelf“ įsigijimas bei sutarties su „SAS“ dėl paslaugų teikimo Vilniaus oro uoste pasirašymas.

Skyllence:

Pirmoji ir didžiausia užsakomųjų skrydžių organizavimo bendrovė Baltijos šalyse 2023-aisiais sukūrė didžiausią skrydžių brokerių tinklą ir užsitikrino vienintelės tokiu pagrindu veikiančios bendrovės, priklausančios tarptautinėms ir vietinėms organizacijoms (LAVIA, Air Charter Association) statusą. Įmonės ir jos turimo brokerių tinklo dėka, Lietuvos keliautojai gali mėgautis pasaulinio lygio paslaugomis.

Avion Express:

Pasaulyje pirmaujanti siauro korpuso orlaivių ACMI (orlaivių nuoma su įgula, technine priežiūra ir draudimu) ir užsakomųjų skrydžių operatorė 2023-iuosius atsimins kaip itin spartaus augimo metus. Nuo 2022-ųjų gruodžio mėnesio įmonės orlaivių parkas padidėjo 38 proc. – iki 54 lėktuvų, o ore praleistų valandų skaičius išaugo net 60,6 proc. 109 pilotų buvo paaukštinti, tai net 197 proc. daugiau lyginant su 2022 metais.

Augo ir įmonės komanda. Šiuo metu ją sudaro 1238 įgulos nariai ir 420 biuro darbuotojų.

BAA Training

Nepriklausomas pilotų rengimo centras „BAA Training“ išsiskyrė itin novatorišku požiūriu ir didelio masto strateginės plėtros projektais. Pasinaudojant 30 mln. eurų vertės investicijomis, Prancūzijoje, greta Orly oro uosto, buvo įkurtas „BAA Training France“ – naujas padalinys, savo veiklą pradėjęs vos rugsėjo mėnesį. Bendradarbiaujant su įmone „Transavia France“ įrengtame mokymo centre planuojama kasmet parengti daugiau nei 2000 pilotų, o kiekvienas besimokantis galės naudotis keturiais pilnais skrydžių simuliatoriais.

FL Technics:

Pasaulinis orlaivių techninės priežiūros, remonto ir kapitalinio remonto (MRO) paslaugų teikėjas 2023-aisiais džiaugėsi ne tik tarptautiniais, bet ir vietiniais pasiekimais. Nepriklausomų vertintojų „Top Employers Institute“ įmonė buvo sertifikuota kaip vienas geriausių darbdavių Lietuvoje.

Pasaulinėje rinkoje „FL Technics“ vardas buvo girdimas dėl kelių esminių įvykių. Pirmiausiai, aviacijos bendrovė tapo pirmuoju nepriklausomu AMO paslaugų teikėju Abu Dabio tarptautinio oro uosto (AUH) A Terminale. Taip pat, įmonė ėmė vystyti du MRO angarus – 20 tūkst. kv. m dydžio Punta Kana, Dominikos Respublikoje, ir 17 tūkst. kv. m ploto Bali saloje, Indonezijoje.

KlasJet:

Užsakomųjų ir VIP skrydžių bendrovė praėjusiais metais tapo ACMI operatoriumi ir savo orlaivių parką papildė 8 naujais „Boeing“ 737-800 orlaiviais. Taip pat, 2023-iaisiais „KlasJet“ išsiskyrė itin sparčia plėtra, įrodančia jos teikiamų paslaugų išskirtinumo poreikį rinkoje. Įmonei buvo suteiktas Užsienio oro vežėjo sertifikatas (FAOC) Kanadoje, orlaiviu „Boeing BBJ2“ Artimuosiuose Rytuose pradėti vykdyti skrydžiai iš Dubajaus, o Jungtinės Karalystės rinkos reikmėms pristatytas prabangus, 68 vietų orlaivis „Boeing 737-300“.